Люди і птахи

У видавництві «Букрек» вийшов триптих київського прозаїка і художника Миколи ЗАКУСИЛА

У книжці «Норинчанка і птах» представлено три різні жанри, в яких творить письменник: роман «Норинчанка і птах», п’єса «Пісок часу» та трактат про перший підземний монастир «У Видубичах монахи-ямники поють». Повноправною частиною видання є 45 авторських живописних робіт, якими проілюстровано книгу. Особливо виділяються серед них картини із серії «Птахи» — дивовижні, міфічні, створені непересічною фантазією автора та під впливом архаїки Полісся. Разом з текстами вони складають одне ціле, занурюючи читача в давній світ, сповнений таїн,  містики та краси.

Роман «Норинчанка і птах» — міфічна історія про те, як птах закохався в дівчину, що самотньо жила у поліських болотах — подана двома текстами. Перший написано  норинчанською говіркою, а другий «відреставровано» сучасною українською мовою.

Своєрідним у книзі є і текст «Пісок часу» — фантастична філософсько-драматична п’єса про облаштування світу, у якій діючими особами є Час, Хаос, Живобог, Страх Часу, ляк, переляк, душа, смерть, Той, що одмикає і замикає усі на світі двері... Про ці одвічні категорії — час і простір — йдеться і в трактаті про перший підземний монастир «У Видубичах монахи-ямники поють».

Письменник, який народився і виріс на півночі Полісся, у найбільш архаїчному регіоні України — Овруччині, який перші слова у дитинстві сказав маминою говіркою, поклонявся джерелам, каменям-валунам, празникував Зелені свята, зустрічав Купалу, своє творче життя присвятив вивченню і відтворенню у літературі  та живописі «поліського феномену». Він один із небагатьох письменників, який збирає старі пісні (голосюрки), записує міфічні оповідки, а у власних творах використовує поліський діалект, який своїм корінням сягає часів Київської Русі.


До речі, мотив птаха зустрічається у найдавніших зразках поліської вишивки. На рушниках птахи зображувалися доволі символічно, без якихось видових ознак. Такими їх бачить і Микола Закусило, творчість якого, починаючи з роману-міфу «Книга плачів», яка вийшла ще 1999 року,  наскрізь пронизана легендами, притчами, народними віруваннями.

— Книжка «Норинчанка і птах» розрахована на читачів-гурманів, — говорить директор видавництва «Букрек» Дарина МАКСИМЕЦЬ. — На тих, хто любить давньоукраїнську та сучасну міфологію, відшуковує самобутні тексти і прагне, як і сам письменник, подивитися на світ через сприйняття його пращурами-українцями, мислення  яких не затьмарене цивілізацією. Кодом до цього є мова, насичена давнім поліським діалектом. До такого тексту видавцеві особливо прискіпливо слід обирати ілюстративний матеріал. У нашому випадку варіант був безпрограшним, адже художнє оформлення книги зробив сам автор у притаманній йому метафористичній манері.

Олесь МАРТИНЮК, фото автора
http://www.day.kiev.ua/uk/article/ukrayinci-chytayte/lyudy-i-ptahy